Hormon ilaçları Reçetesiz Alınabilir mi?
Hormonal İlaçlar Reçetesiz Kullanılabilir mi?
Hormonlar, canlı organizmaların davranış ve işlevleri üzerinde doğrudan etkisi olan vücut tarafından üretilen kimyasallardır. Hormonlar birçok vücut sürecini kontrol eder ve endokrin bezleri tarafından salgılanır. Bazı doğal hormonlar tiroid, hipotalamus, adrenal ve gonadik bezleri içerir. Öte yandan sentetik hormonlar, doğal hormonların yapay ve insan yapımı versiyonlarıdır. Hormonlar farklı tıbbi durumlar için kullanılır; örneğin diyabet, obezite, kanser ve hipertansiyonu tedavi etmek için. Bununla birlikte, bazı insanlar vücut üzerindeki psikolojik veya fiziksel etkileri nedeniyle hormonları kötüye kullanırlar.
Sentetik hormonların tartışmalı kullanımları arasında, bunların reçetesiz alınması veya doktora gitmeden reçete edilmesi yer alır. Doktorlar, vücudun belirli hormonları üretmesini baskılamak için glukokortikoidler ve progestin gibi bazı ilaçlar reçete eder. Bu ilaçlara Türkçe’de reçetesiz ilaçlar denir ve sebepsiz reçeteler denir. Doktorlar ayrıca testosteron seviyeleri düşük olan erkek hastalara da testosteron reçete ederler. Bu ilaçlara Türkçede doktor reçeteleri adı verilir ve doktor reçeteleri denir. Doktorlar yıllardır hastalarını muayene etmeden hormonal ilaçlar veriyor ve bu da ciddi tıbbi durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle kişiler reçeteli veya reçetesiz hormon ilaçlarını asla doktorlarına danışmadan almamalıdır.
Hormonal ilaçların reçetesiz alınması dışında başka tartışmalı kullanımları da vardır. Doktorlar, kadın hastalara adet döngülerini kontrol etmek için doğum kontrol hapları verebilir. Bazı kadınlar bu hapları polikistik over sendromu (PKOS) veya endometriyoz gibi çeşitli bozuklukları önlemek veya tedavi etmek için de alırlar. Ancak bazı kadınlar kilo almak için doğum kontrol hapı alıyor; bu, ağırlık döngüsü veya kilo alma spirali olarak bilinir. Doktorlar ayrıca prostat bozukluklarını veya kısırlık sorunlarını tedavi etmek için erkek hastalara hormon enjeksiyonları yapar. Bu iğnelere Türkçe’de hormonlu ilaçlar denir ve hormon enjeksiyonları denir. Bununla birlikte doktorlar, erkek hastalara vücut geliştirme amacıyla çok fazla hormon enjeksiyonu yaptıklarını ve bunun da jinekomasti (erkek göğüslerinin büyümesi) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirmiştir. Bu nedenle, insanlar asla reçeteli veya reçetesiz hormonal ilaçları doktorlarına danışmadan almamalıdır.
Doktorlar, kadın hastalara kilo alma veya kilo alma spirali olarak bilinen tıbbi olmayan amaçlar için hormon enjeksiyonları yaptıklarını bildirmişlerdir. Sentetik progestin enjekte etmek, vücutta aşırı östrojen üretimine neden olarak insan meme boyutunu artırabilir. Ayrıca yumurtlamadan önce sentetik progestin enjekte edilmesi, hamilelik sırasında fetüsün annesinde meme gelişim sürecini baskılayarak suni düşüklere neden olabilir. Bu prosedür, gelişmekte olan ülkelerde eski zamanlardan beri, doğum sırasında obstetrik fistül yırtılması nedeniyle anne ölümlerini önlemek için – doğum sırasında hijyen standartları ve beslenme eksikliği nedeniyle kadının epizyotomisinin iyi iyileşmediği durumlarda – eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.** ***Reçetesiz hormon almanın etkileri, yanlış kullanıldığında tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir; bu nedenle, insanlar, önce doktorlarına danışmadan asla reçeteli veya reçetesiz hormon ilaçları almamalıdır. Hormonların tıpta birçok meşru kullanımı vardır, ancak bunları yanlış kullanmak, yanlış alındıklarında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle doktorların hastalarına herhangi bir ilaç yazmadan önce her zaman muayene etmeleri gerekir.- Gabor Sipos/Body & Soul: The Journal #1 H/T: